Marsdijk-Alert

Samen maken wij Assen veilig!

Artikelen

Insluiping voorkom je in een handomdraai

Even de hond uitlaten, een boodschap doen, in de tuin werken of je kinderen ophalen. De achterdeur en de ramen kunnen wel open blijven, want wat kan er nu helemaal gebeuren in die paar minuten? Genoeg, want een insluiping waarbij bijvoorbeeld een telefoon, tablet of laptop uit je huis wordt weggegrist, is in 30 seconden gebeurd.

Bij een insluiping komt iemand je woning binnen zonder braakschade te maken. Bijvoorbeeld via een open raam of openstaande tuindeuren. Zoals het najaar en de winter de topperiode is voor inbraken, zijn de lente en zomer favoriete jaargetijden voor insluipers. We zetten alles lekker open, zitten meer in de tuin en dat vergroot het risico op insluiping. Het wordt insluipers soms ook wel heel gemakkelijk gemaakt. Een achterdeur die niet is afgesloten of ramen die wagenwijd openstaan, terwijl er duidelijk niemand thuis is. Ook ramen op de eerste verdieping zijn niet veilig. Via een ladder die niet opgeborgen is of een vuilcontainer weten insluipers binnen luttele seconden zo’n raam te bereiken.

Schade

Uit onderzoek van de politie blijkt dat insluipingen hoofdzakelijk overdag plaatsvinden. De daders slaan bijvoorbeeld toe als de bewoner even boodschappen haalt of als de kinderen weggebracht worden naar sportles. Insluipers hebben maar een kleine aanleiding nodig om even uw huis binnen te gaan. Insluipers zijn dol op alle dure draagbare digitale apparaten die in huis aanwezig zijn. Daarnaast zijn portemonnees, handtassen en sleutels ook nog steeds populair. Uw kostbaarheden zijn dan ook zo verdwenen.

Verzekering

De nasleep kost de gedupeerde veel tijd. Pasjes moeten geblokkeerd worden en de verzekering moet op de hoogte worden gesteld. Niet alle verzekeringen dekken overigens de schade als er geen sprake is van braak. Wanneer het een insluiping in een schuur betreft, wordt de schade meestal helemaal niet gedekt. En het is natuurlijk een eng idee dat iemand zo makkelijk in je woning is geweest, dat vergeet je niet snel.

Op slot draaien

Diefstal 100 procent voorkomen is onmogelijk, maar bewoners kunnen zelf wel heel veel doen om insluiping te voorkomen. Zorg dat de waardevolle spullen uit het zicht liggen. Anders vormt je woonkamer een etalage voor insluipers. Als je weet dat je vaak vergeet om de ramen te sluiten, kan het plaatsen van barrièrestangen uitkomst bieden. Ook zouden buren elkaar kunnen attenderen als iemand in de straat zijn raam of deur open heeft laten staan.

Vooral het goed sluiten van ramen en deuren verlaagt de kans op ongewenst bezoek enorm. Je fiets en auto doe je toch ook altijd op slot, zelfs als je maar even weg bent? Waarom doe je dat dan ook niet met je huis? Het keukenraampje dichtdoen en de voordeur op slot draaien, kost nauwelijks tijd. Slechts een handomdraai en je weet dat de inbreker niet meer kan insluipen.

Meer informatie

Op de website van de politie (www.politie.nl) staan tal van tips in inbraak of insluiping te voorkomen. Ook kunt u kijken op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor preventietips. (www.politiekeurmerk.nl/preventietips). Naast deze maatregelen is het natuurlijk van belang dat uw woning aan een aantal veiligheidseisen voldoet. PKVW-bedrijven, die door het hele land zijn gevestigd, kunnen hierbij adviseren.

Bron: www.politie.nl

Wat doe jij als je iets verdachts ziet?

Hoe reageer je op verdachte personen?

WAT DOE JIJ ALS JE IETS VERDACHTS ZIET? Veel whatsappgroepen maken al gebruik van het SAAR-principe: ze Signaleren een verdachte situatie, Alarmeren de politie, Appen in de whatsappgroep en Reageren naar de verdachte persoon. Maar dat reageren kan best spannend zijn. Daarom gaven de wijkagenten in Barneveld gisteren tips aan de whatsappgroepen, en die delen we graag met jullie! #saar #verdacht #whatsappgroepen Politie Veluwe Vallei NoordPolitie BarneveldWijkagent Barneveld Zuid-WestWijkagent Barneveld noord-oostPolitie, Wijkagent Hoevelaken-Oost

Geplaatst door Politie Oost Nederland op woensdag 10 mei 2017

Extra alertheid gevraagd voor zogeheten 'prikkertruc'


De politie vraagt extra alertheid voor een zogeheten prikkertruc. Inbrekers stoppen een cocktailprikker of tandenstoker in het slot van je voordeur en komen een dag later terug. Zit de cocktailprikker nog in het slot dan is er ondertussen niemand thuis geweest. Waren je spullen al die tijd onbeheerd en onbewaakt. Meer hoeft een inbreker niet te weten om tot actie over te gaan. 

De wijkagent moedigt bewoners van zijn wijk aan om hun buurt goed in de gaten te houden. Zo kunnen buren afspraken met elkaar maken wanneer één van de twee op vakantie gaat. ,,Als jij ziet dat er bij je buurman een prikker in het slot zit, dan haal je die er natuurlijk uit. Maar vergeet dan ook niet om het bij de politie te melden. 

De truc met de cocktailprikker is niet uniek in zijn soort. Er zijn vele manieren om te achterhalen of mensen op vakantie zijn. Afgelopen jaren zag je dat inbrekers een stokje of een tak tegen de deur aan zetten. Wees alert!

Marsdijk- en Peelo-Alert! onderdeel van een breder initiatief - Assen-Alert!

In navolging van het succes van Marsdijk- en Peelo-Alert! zijn er meer wijken in Assen die staan te trappelen om WhatsApp in hun wijk in te zetten. Het streven van Politie en Gemeente is om bewoners van Assen aan te sporen om WhatsApp buurtpreventie op een uniforme, geregisseerde en gecontroleerde wijze in te zetten. Daarom hebben de initiatiefnemers van Marsdijk- en Peelo-Alert! besloten om een uniform platform te creëren waarbij alle wijken van Assen zich aan kunnen melden en gebruik kunnen maken van de bij Marsdijk en Peelo geïmplementeerde technologieën en werkwijzen.

Lees meer...

Babbeltruc - Trap er niet in!!

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een mooie smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als meteropnemer of reparateur. Of ze vragen om een glas water of een pen, terwijl een handlanger het huis binnenglipt. Deze zogeheten babbeltrucs zijn bedoeld om mensen op te lichten. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun smoezen. De politie is alert op deze vorm van diefstal. Lees hieronder meer over babbeltrucs en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Wat is een babbeltruc?

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn of van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of ze vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. De politie ontwikkelde vier korte preventiefilms om ouderen alerter te maken op de risico’s die kunnen leiden tot diefstal via babbeltrucs. Daarnaast bevatten de films tips waarmee ouderen hun eigen veiligheid kunnen vergroten. Bekijk voor aanvullende tips de folder Het Vijfluik.

Wat kan ik het beste doen tegen babbeltrucs aan de deur?

Voor tips om een babbeltruc te voorkomen en meer handige informatie klik hier

Burgemeester lovend over Whats App-alert Peelo en Marsdijk. ‘Veiligheid niet alleen zaak politie en gemeente'

Mensen die niet veel goeds in zin hebben en de Asser wijken Peelo of Marsdijk inrijden, zullen nu wel twee keer nadenken eer zij hun snode plannen tot uitvoer brengen. Bij alle ingangen van de wijken, inclusief de bedrijvenparken Peelerpark en Messchenveld, hangen sinds vrijdag WhatsApp-Alert borden. Als teken (en waarschuwing) dat wijkbewoners een digitaal veiligheidsnetwerk hebben geweven .

Lees meer...

Politie assen vraagt mensen alert te zijn i.v.m. vele autobranden de laatste maanden!

Politie legt nog geen verband tussen (auto)branden kort achter elkaar in Assen. ‘Maar informatie altijd welkom’

ASSEN - De politie in Assen ziet voorlopig nog geen verband tussen de diverse (auto)branden die de stad de laatste maanden teisteren. Maar de branden hebben zeker de aandacht, zo laat een politiewoordvoerder weten. 

2016 © Herman van Oost

Bij een autohandel aan de W.A. Scholtenstraat brandde donderdagnacht een wagen compleet uit, de maanden daarvoor trof auto’s op het terrein van Vanboeijen aan de Burgemeester Bothenius Lohmanweg en de Stationsstraat hetzelfde lot. Daarnaast worden in Assen om de haverklap containers in brand gestoken, onder meer op het GGZ-terrein, waar de vlammen oversloegen naar een  gebouw. Dat leidde tot extra veiligheidsmaatregelen bij de GGZ in Assen.

Lees meer...

Snelle aanhouding dankzij buurtwhatsapp

Gisterenavond zijn twee mannen aangehouden op verdenking van een woninginbraak in de Oude Rijksweg. De mannen zitten nog vast.

KRABBENDIJKE - Omstreeks 18.30 uur wordt de inbraak door de bewoner bij thuiskomst ontdekt. Hij ziet nog net twee mannen vanaf zijn woning weglopen en bemerkt vervolgens dat er ramen en deuren van zijn woning open staan. De bewoner probeert de mannen nog achterna te rijden, maar verliest hen uit het oog.

Lees meer...

Inbreker mijdt wijk met Whatsapp-alarm

Inbrekers mijden massaal buurten waar bewoners elkaar via Whatsapp waarschuwen voor verdachte personen. In Tilburg, waar duizenden inwoners zijn aangesloten bij een whatsapp-buurtwacht, leidt het tot een halvering van het aantal inbraken.

Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Tilburg. ,,Zo'n spectaculaire daling hadden we niet verwacht," zegt onderzoeker Martijn Akkermans. De afname komt onder meer door het 'afschrikeffect'. ,,Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een whatsapp-groep actief is, haken ze af. Ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien."

Lees het volledige artikel hier verder