Marsdijk-Alert

Samen maken wij Assen veilig!

Volg ons

Volg ons op FacebookVolg ons op Twitter

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

 • Assen-Alert platform, WhatsApp en Facebook Open or Close

  Wat is het doel van het Assen-Alert platform? 

  Het belangrijkste doel is het mogelijk maken van buurtpreventie in alle wijken van Assen door gebruik te maken van social media. Dat wil zeggen dat we zo proberen samen door middel van digitale buurtpreventie de wijken veiliger te maken. Dat doen we met een vaste werkwijze en spelregels en gebruiken we een aantal middelen zoals WhatsApp en Facebook.  

  WhatsApp

  Voor alle buurten in de wijken van Assen is minimaal één WhatsApp groep opgezet. Voor sommige grotere buurten zijn er meerdere groepen.  

  Doel

  Het doel van de WhatsApp buurtgroepen is de mogelijkheid van het direct plaatsen van berichten van buurtbewoners als er verdacht gedrag te zien is of dat er een dader op heterdaad wordt betrapt op een strafbaar feit. Zo zijn alle buurtbewoners direct op de hoogte en kunnen men met elkaar uitkijken. Het is zeer belangrijk om dan zoals de spelregels aangeven eerst 112 te bellen en daarna een bericht in je buurt WhatsApp groep te plaatsen.  

  Maar andersom wordt er soms door de politie gevraagd om melding(en) te plaatsen in WhatsApp groep(en). Maar dit zal alleen gebeuren bij spoedmeldingen waarbij de hulp van bewoners nodig is. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om dringende zaken, vermissingen of calamiteiten.

  Berichten en foto's over gevonden/vermiste voorwerpen en/of huisdieren en gebeurtenissen achteraf horen niet in de Assen-Alert buurt WhatsApp groepen thuis. We begrijpen dat het voor sommigen wel als een alert geldt maar de Facebook pagina's van elke wijk zijn daar veel beter voor geschikt.

  Read More
 • De SAAR-methode uitgelegd Open or Close

  De SAAR-methode kan als volg worden uitgelegd

  S

  Signaleer

  Let altijd op het gedrag van een persoon, wat normaal is in de buurt en het tijdstip. Een ‘onderbuikgevoel’ is ook een grote aanwijzing.

  A

  Alarmeer

  Signaleert u een verdachte situatie? Bel dan 112. Vermeld bij de meldkamer dat u in een WhatsApp-groep zit in het kader van buurtpreventie. Benoem ook dat de politie hier vanaf weet. Dit helpt bij de aansturing. Geef dan ok zoveel mogelijk informatie door zoals uiterlijke kenmerken in combinatie met:

   

  • Geslacht, Leeftijd
  • Loopt/rijdt nu op de …. in de in de richting ...
  • Lengte
  • Kleding
  • Bijzondere kenmerken

  A

  App

  Nadat u de politie gewaarschuwd hebt, stuurt u uw buurtgroep een WhatsApp-bericht met een beschrijving van de situatie.

  Begin een bericht altijd met het feit dat u de politie al gebeld hebt. Dat voorkomt overbelasting van de meldkamer.

  R

  Reageer

  U kunt de persoon aanspreken. Of het een inbreker is of niet, de persoon weet dan dat hij in de gaten gehouden wordt. Doen dit indien mogelijk dan ook met mede buurtbewoners.

  Zien ook WhatsApp - Spelregels.

 • Gebruik van de WhatsApp groepen uitgelegd Open or Close

  De Marsdijk-Alert!  WhatsApp groepen zijn bedoeld voor serieuze en acute meldingen en niet voor het delen van kleine ergernissen. Berichten in de WhatsApp groepen worden daarom ook door de regiegroepleden gemonitord en deelnemers worden indien nodig op hun gedrag aangesproken. Deelnemers die dit herhaaldelijk negeren worden dan ook uit de WhatsApp groepen verwijdert. 

  Plaatsing van berichten in de WhatsApp groepen dienen conform de SAAR methode te worden gedaan. Hieronder twee voorbeelden, waarvan de tweede NIET voldoet aan de voorgestelde eisen. Zien ook WhatsApp - Spelregels

  Voorbeelden

  Voorbeeld van een bericht conform de SAAR methode Voorbeeld van hoe het NIET moet

  Hieronder een alternatieve uitleg

  Heb je nog vragen of is er over bovenstaande enige onduidelijkheid schroom dan niet om met een van de WhatsApp groep beheerders in contact te treden of gebruik het contactformulier van de site.

 • Hoe gebruikt mijn wijk alert de WhatsApp groepschat? Open or Close

  Marsdijk  is verdeeld in een aantal buurten en voor elk buurt zijn een of meerdere WhatsApp buurt groepen gecreëerd. De WhatsApp buurt groepen laat je met buurtgenoten tegelijk communiceren. Het is een geweldige manier incidenten en informatie te delen. Er zijn wel een aantal basisregels om in gedachte te houden:

  • Deelname is op basis van een aantal spelregels. Voor meer informatie zie WhatsApp - Spelregels
  • Elke groep heeft één of meer beheerders. Alleen een beheerder kan deelnemers toevoegen en verwijderen.
  • Je hebt altijd controle over je eigen deelname aan een buurt groep door in een groep te blijven of de groep te verlaten wanneer je maar wenst.
  • Onthoud dat alleen de beheerder van de groep de mogelijkheid heeft om mensen toe te voegen. Mocht je dus vragen hebben over je deelname aan de groep of wens je niet toegevoegd te worden, dan moet je contact opnemen met de beheerder van de groep of via het Contactformulier
 • Hoe signaleer ik verdacht gedrag? Open or Close

  Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 9 mensen een misdrijf direct doorgeeft aan de politie. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden. Als Burgernetdeelnemer kunt u een belangrijke bijdrage leveren door verdacht gedrag te signaleren en aan de politie door te geven. In het onderstaande artikel leest u daar alles over.

  Klopt dat wel?

  U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug en maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt.

  Ook als u twijfelt, belt u 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie misdrijven voorkomen. Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van buren?

  Read More
 • Hoe stel ik mijn WhatsApp privacy-instellingen in? Open or Close

  1. Open de instellingen van WhatsApp

  2. Ga naar Account > Privacy

  3. Pas de instellingen naar wens aan. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat alleen vrienden, of niemand je profielfoto of status kan zien.

  De standaard instelling van jouw privacy-instellingen maken het mogelijk voor:

  Om deze instellingen te wijzigen ga je naar WhatsApp > Menu-knop > Instellingen > Account > Privacy.

  Let op:

  • Als je jouw laatst gezien niet deelt, kan je de laatst gezien van jouw contacten ook niet zien.
  • Het is niet mogelijk om jouw online- of aan het typen-status te verbergen.
  • Als je leesbewijzen hebt uitgeschakeld, kan je de leesbewijzen van jouw contacten ook niet zien. Leesbewijzen worden wel altijd verstuurt in groepschats.
  • Als een contact de leesbewijzen heeft uitgeschakeld, zul je niet kunnen zien of zij jouw statusupdates hebben bekeken.

  Leer meer over privacy-instellingen op: iPhone | Windows Phone | Nokia S40 | BlackBerry | Nokia S60 | BlackBerry 10

 • Ik ben verhuisd en woon niet meer in mijn app alert wijk, wat moet ik doen? Open or Close

  Marsdijk-Alert! is een initiatief voor bewoners van Marsdijk alleen en is het dus van belang dat als u niet meer in Marsdijk woont, u zich uitschrijft bij het initiatief. Hiervoor kunt u inloggen op de site en daarna de optie "Uw profiel" in het linker menu aanklikken.

  Vervolgens kunt u de optie "Verwijderen" aanklikken en de instructies op het scherm verder volgen. 

   

  Verder is het van belang dat u zich uit uw buurt WhatsApp groep uitschrijft. Open daarvoor de betreffende WhatsApp groep op uw telefoon, klik dan op de menu optie rechts boven in het scherm.

  Klik vervolgens op "Groepsinformatie"

  Scrol vervolgens naar beneden en klik op de knop "Groep verlaten" 

  Volg dan indien nodig enige verdere instructies op het scherm.

   

  U bent nu op zowel de Marsdijk-Alert!  site als uw buurt WhatsApp groep uitgeschreven.

 • Ik ben verhuisd naar een ander adres in mijn wijk Open or Close

  U kunt uw adres en andere profiel details wijzigen door eerst in te loggen op Marsdijk-Alert! en daarna de optie "Profiel wijzigen" in het linker menu te aan te klikken. 

  De Marsdijk-Alert! beheerders worden hiervan automatisch op de hoogte gesteld en zullen dan uw telefoonnummer indien nodig naar het WhatsApp groep van uw nieuwe buurt verhuizen. U hoeft hier verder niets voor te doen.

 • Ik heb een nieuw telefoonnummer, hoe wijzig ik die? Open or Close

  U kunt uw telefoonnummer en andere profiel details wijzigen door eerst in te loggen op Marsdijk-Alert! en daarna de optie "Profiel wijzigen" in het linker menu te gebruiken. 

  De Marsdijk-Alert! beheerders worden hiervan automatisch op de hoogte gesteld en zullen dan uw telefoonnummer in uw WhatsApp groep wijzigen door uw oude nummer te verwijderen en het nieuwe toe te voegen. U hoeft hier verder niets voor te doen.

 • Ik heb geen telefoon met WhatsApp. Kan ik nog meedoen? Open or Close

  Als u in Marsdijk woont maar geen telefoon met daarop de benodigde WhatsApp software kunt u nog wel inschrijven op de Marsdijk-Alert! website. U ontvangt dan geen berichten via uw telefoon van incidenten binnen uw buurt maar nog wel alle nieuwsbrieven en informatie die via de mail wordt verspreid. Hiervoor hebt u natuurlijk wel een geldige e-mail adres nodig.